Porto

Surprinzător la prima vedere, orașul Porto este probabil imediat după Londra în topul preferințelor mele. După experiența urcușului din Lisabona, mi s-a părut foarte ușor de explorat și parcă nu atât de obositor.

Sistemul public de transport este un pic mai complicat decât în Lisabona. 5 linii de metrou interconectate foarte bine, doar că totul este împărțit în zone. Cauți stația la care vrei să ajungi, vezi în ce zonă este și îți cumperi călătorii ulterior.

Prețul unei călătorii diferă și cred că este un pic mai scump decât în Lisabona (începe la 1.20 euro și merge chiar până la 5.15 euro). Prețul inițial al cartelei reîncărcabile este de 0.60 euro. Îmi place că nu trebuie validată călătoria și la ieșirea din metrou, ca în Lisabona. Ba chiar, nici măcar nu au turnicheți sau porți. Doar niște scannere unde de bună voie și nesilit de nimeni vei composta.

Cazarea a fost exact lânga universitatea din oraș, la doi pași de biblioteca unde faimoasa J.K. Rowling ar fi scris Harry Potter (4 euro intrarea).

Am băut cafeaua dimineața în cea mai veche cafenea din oraș, Majestic. Se spune că ar fi scris câteva idei din Harry Potter pe șervețelele din acest loc. Totul se bazează pe povești, iar cafeaua costă minim 5 euro în acest loc. Banală, de altfel. Probabil am fi băut una la fel de bună și la 1 euro în altă parte.

Probabil cel mai spectaculos loc din Porto este podul Dom Luis. În partea de jos circulă mașinile iar sus doar tramvaiele și metroul. Practic, ele trec atât de rar încât poți spune ca mai mult pietonii circulă în partea de sus. Priveliștea asupra orașului la apus merită toți banii.

Partea mea favorită este oceanul. În doar 30 de minute de mers cu metroul din centru ajungi într-un loc cu totul diferit. Mă așteptam să fie mult mai răcoare, având în vedere influența oceanului dar parcă a fost mai cald decât în oraș.

Francesinha este un sendviș tradițional în Porto. L-am mâncat la un restaurant de cartier și a fost destul de bun. Aș fi preferat niște cartofi curățați, nu congelați. Gazda ne recomandase să mâncam sendvișul ăsta la un restaurant din oraș, dar am ajuns duminică în Porto și era închis. Luni am hotărât să vedem oceanul.

Oamenii învață să facă surfing. În noiembrie, la sfârșit. Mi-ar plăcea să revin vara aici, poate învăț și eu. Cred ca aș fi foarte grațios pe o placă de surf.

Aș reveni oricând în Porto, dar cel mai probabil nu o voi face prea curând. E un oraș mic, frumos și foarte bine întreținut. Uite un mic detaliu la trotuare. Este foarte ușor de traversat strada cu bagaje sau cărucioare pentru cei mici.

0 Comentarii

Adaugă un comentariu

Emailul nu va fi publicat iar câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.