De ce mai testăm morții?

În criza asta acută de teste pe care România o are, pare că ultimul hobby rămas autorităților este testarea morților. Zilnic văd știri cu persoane decedate acum o săptămână că au fost testate ulterior și găsite pozitive la covid.

Ne plângem că nu avem suficiente teste (și când zic ne, mă refer de fapt la medici – oameni care sunt acolo și știu lucrurile astea), dar în același timp testăm persoanele decedate pentru statistici.

Nu știu dacă este neapărat rea voință ceea ce se întâmplă, dar Germania a demonstrat că doar prin testare poți stopa răspândirea și ulterior decesele. Ăștia fac atât de multe teste zilnic încât le-au pierdut numărătoarea, probabil.

Ca și fact check, prin ianuarie au produs 1.4 milioane de teste pe care le-au vandut la WHO.

Founder of a small Berlin-based company, the ponytailed 54-year-old first raced to help German researchers come up with a diagnostic test and then spurred his company to produce and ship more than 1.4 million tests by the end of February for the World Health Organization.

Știind că vine epidemia încă din luna ianuarie, noi n-am fabricat teste ca nemții. Aveam treabă cu alegerile anticipate și am fost un pic distrași de la ceea ce este important acum.

2 Comentarii

  • joi, 2 aprilie 2020 15:08

    se fac teste pentru a afla cauza morți. virusul a apărut anul trecut, de acolo și denumirea de covid-19. s-au dat știri pe la noi prin noiembrie sau decembrie, nu mai știu exact, despre wuhan și situația de acolo.

  • Iulian
    joi, 2 aprilie 2020 15:16

    Știu că pentru a se afla cauza morții. Dar ar trebui prioritizați vii, zic.

    În România se fac zilnic 4-5000 de teste. N-am găsit prin statisci dacă în numărul ăsta sunt incluse si retestările sau sunt doar teste noi. Dacă le includ pe toate, situația este tristă.

Adaugă un comentariu

Emailul nu va fi publicat iar câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.