Budapesta

Ca să mai diversificăm un pic subiectele, am zis să continui seria traveLIAN și să vă povestesc despre ceva vizitat în ultima perioada: Budapesta.

Este un articol lung, dar n-aș vrea să fac două separate. Grab your popcorn.

Nu am planificat călătoria din timp și am plecat la drum cu mașina, pe 1 ianuarie. Ne-am hotărât cândva pe la 00:00 că mergem, în timpul sărutului tradițional.

Pentru că 90% din populația țării era încă amețită după seara de revelion, drumul a fost foarte liber o perioadă de câteva ore. Era cât pe-aci să iau un radar pus strategic la o trecere de pietoni in the middle of fucking nowhere, unde era limită de 30 km/h. Cred că am trecut cu vreo 40 km/h și am avut un pic emoții atunci când mi-am dat seama.

După Sibiu, drumul devine plictisitor. Adică intri pe autostradă și te rogi să treacă mai repede cele 3 ore până la Arad. Am prins o ceață super densă și imediat s-a lăsat întunericul, așa că am hotărât să dormim acolo. Aproape că am murit de foame, fiind doar unul sau două restaurante deschise. Am nimerit la Curtea Veche, un loc destul de mișto, cu mâncare decentă. Prețurile sunt ca-n București și cola era caldă. Pentru prima oară în vreun an când am cerut cola și am primit asta. Ce-i fă asta?

Am ajuns destul de rapid în Budapesta a doua zi. Am cumpărat vinieta online și a costat undeva la 50 de RON pentru o săptămână. Ne-am cazat la un airbnb și criteriul principal a fost să avem parcarea inclusă, ceea ce s-a și întâmplat.

Toate fotografiile sunt făcute cu telefonul, pentru că de-aia avem un mirrorless pe care nu-l cărăm nicăieri cu noi atunci când plecăm.

brad crăciun budapesta

budapesta

budapest van

dunărea budapesta

Jópipa Söröző budapest

Am zis să băgăm tradiționalul gulyás așa că am căutat pe TripAdvisor recomandări. Am ajuns la Gulyás Tunkoló Büfé. Cam așa se prezintă treaba – este un loc foarte mic, cu câteva mese, dar a fost foarte bun. N-am cu ce să-l compar, pentru că nu mai mâncasem până atunci. Două porții, 32 RON.

gulyas budapesta

La întoarcere am găsit un loc unde stăteai la coadă pentru langosh și am zis să ne conformăm, deși nu cunosc pe nimeni care a stat la coadă pentru niște…gogoși. Drum cafe se numea, n-aș mai face. Am băut și o bere, un fel de bergenbier după gust. 2 din 5 i-aș da și alea două puncte doar pentru că a fost ieftină și îmi era sete după gulyás. 45 RON a fost totalul: berea, 2 langosh.

soproni beer

Pentru că Budapesta este despre stat la cozi în locurile turistice, am vizitat New York Cafe. Interiorul este impresionant, dar cred că puteți intra și fără să consumați ceva. Ca și-n Porto, cafeaua este una banală. Mi-am luat cu ceva aur, am crezut că devin mai special după. Nu s-a întâmplat, dar măcar pot bifa chestia asta undeva. Totalul a fost de 98 RON: două cafele și 30 de minute de stat la coadă.

new york cafe coada

new york cafe interior

new york cafe meniu

new york cafe cafea cu aur

Budapesta este smecheră pe ape termale. Sunt cel puțin 6-7 băi din care poți alege iar noi ne-am decis la Szechenyi Baths. Pot spune că merită, dar cred că doar iarna. -5 grade afară, se simt doar când ieși. Sunt foarte multe camere în interior prin care găsești ape de diferite temperaturi. Cred că 38 de grade celsius a avut cea mai caldă. Prețul a fost de 158 RON, undeva la 3 sau 4 ore – 2 persoane.

apa termala budapesta

szechenyi budapesta

Ca și concluzie, îmi place. Nu credeam că este atât de vizitat de turiști. Având în vedere perioada în care am mers, am auzit mai mult limba engleză/italiană/spaniolă decât cea maternă pe stradă.

Pot spune că este al doilea oraș din Europa (dintre cele vizitate de mine până acum) în care m-aș muta. Este destul de curat, clădirile sunt bine întreținute și poți găsi o grămadă de lucruri interesante de făcut.

0 Comentarii

Adaugă un comentariu

Emailul nu va fi publicat iar câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.